Kasvattamamme värit


Alla on esimerkit kasvattamistamme väreistä.   Musta (BSH n / BLH n)

Lähes yhtä huomiota herättävä ja suosittu kuin sininen on musta britti. Myös mustassa brittiläisessä rodun ominaisuudet tiivistyvät. Muunnos oli ensimmäisiä, joita jalostettiin 1800-luvulla valitsemalla siitokseen parhaita kulkukissoja. Se oli myös ensimmäisiä rotuja, joita esiteltiin Lontoon Kristallipalatsin ensimäisessä kansallisessa kissanäyttelyssä vuonna 1871. Standardin mukaisilla mustilla brittiläisillä on tiivis, läpikotaisin pikimusta turkki, jossa ei ole häivähdystäkään ruskeaa eikä karvaakaan valkoista tai minkäänlaista kuviointia. Vastakohtana tiheälle mustalle turkille loistavat suuret, pyöreät, hehkuvan oranssit silmät, joissa ei saa olla vivahdustakaan vihreää. Sysimustan brittiläisen lyhytkarvan sanotaan periytyvän mustalla keskiajalla eläneistä mustista kissoista, noitien tovereista. Edelleenkin mustiin kissoihin suhtaudutaan taikauskoisesti :)

         

 mila05092014-127.jpg

                                                            Treselle's Titanium & Treselle's Loreen

 


Anselmi1.jpg

FI*Treselle's EspressoSininen (BSH a / BLH a)

Järjestelmällisen brittikasvatuksen alkaessa 1800-luvun lopulla oli ainoa brittiväri sininen (harmaa). Siitä johtuu pitkään säilynyt nimitys "the british blue". Monille sininen on yhä ”se ainoa oikea” brittiväri ja sininen onkin vuodesta toiseen suosituin brittiväri niin Suomessa kuin myös eri puolilla maailmaa.

Sinisten brittien suosiota ja tunnettavuutta lisäsi osaltaan myös esiintyminen pitkään Sheba-mainoksissa. 

Rodun ominaisuudet tulevat yleensä parhaiten esiin juuri sinisillä briteillä.

Turkin sävy voi vaihdella tummahkosta teräksenharmaasta hyvin vaaleaan harmaaseen. Oleellista on, että turkin tulisi olla tasaisen harmaa ja aikuisella täysin haamukuvioton. Osa kasvattajista on keskittynyt etenkin 2000-luvulla mahdollisimman vaalean turkin saamiseen sinisille briteille. 
2o8a2549.jpg
                                                                         Treselle's Victor le Grande 
img_4361.jpg

                                                                                      Treselle's Ofelia
Suklaa (BSH b / BLH b)

Suklaan värinen britti on edelleen aika tuntematon väri pennunostajalle. Kun kerron, että tulossa/varattavissa on suklaan värisiä pentuja, yleensä varmistetaan, tarkoitanko jotain ruskeita pentuja. En, vaan ruskea on ihan eri väri, suklaa on suklaa. 

Suklaabritti muistuttaa ihanaa nallekarhua, jolla on appelsiininoranssit silmät. Parasta on nähdä suklaabritti livenä, kuvassa väri ei aina näytä niin upealta kuin se todellisuudessa on. Kun yritän selittää pennunhakijoille minkä värinen on suklaabrittipentu, niin sanon: "Tiedäthän Fazerin Sinisen suklaan? Juuri sellainen!" :)

 

ronja.jpg 

 Treselle's Jennifer Lopez

 

 

mila05092014-104.jpg
                                                                         Treselle's Walton BrownLila (BSH c / BLH c)

Lilanvärinen britti valloitti sydämeni heti kun näin sen ensimmäistä kertaa valokuvassa. Oli vielä pitkä matka siihen, kunnes sain näitä ihania rodun edustajia omaan kissalaani. Lila väri on upea sinisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmä. Väri muistuttaa kukkaismaailman laventelia tai lemmikkiä. Karvan väri on tasainen, ei pelkästään koko karvanpituudelta, vaan myös koko vartalolla. Aluskarva voi olla vaaleampaa, mutta vain hieman. Kuten muilla klassisilla väreillä pennun turkissa voi olla haamukuviota. Silmien värin on tavoite on syvän oranssi, mikä on todella vaikea saavuttaa. Usein silmät ovat keltaiset. Nenänpää ja polkuanturat ovat vanhan roosan väriset. Virhe on tabbykuvio aikuisella kissalla. Lilanväriset britit herättävät aina ihailua. Jos kerran näet sellaisen omin silmin, sitä on todella vaikea unohtaa.

Värin takana on pitkäjänteinen kymmeniä vuosia kestänyt ahkera kasvatustyö Iso-Britanniassa ja Hollannissa. Alkuvaiheessa kasvattajat tekivät työtä erikseen, mutta myöhemmin voimat yhdistettiin. Lopputuloksena on upea lila brittilläinen.

 


img_1723.jpg
                                                                            Treselle's Hjördis Soliga

img_0400.jpg
                                                                          Treselle's Ude von Linne 

Kaneli (BSH o /BLH o)

Värit cinnamon (kaneli) ja fawn (beige) ovat uusia ja vielä harvinaisia brittiläisellä. Vuonna 1980 kaneli/cinnamon oli hyväksytty vain itämaisella ja siamilaisella muutamassa itsenäisessä yhdistyksessä Hollannissa. Pari vuotta myöhemmin hyväksyttiin myös beige/fawn kanelin/cinnamonin diluutiovärinä. FIFe hyväksyi nämä värit itämaisella 1991 ja siamilaisella vasta vuonna 2004. Toukokuussa 2011 FIFe General Assembly hyväksyi nämä upeat värit yksimielisesti brittiläiselle lyhytkarvalle.

90-luvun puolivälissä alkoivat ensimmäiset kokeilut kaneli/cinnamon ja beige/fawn värien saamiseksi brittiläiselle. Onneksi ajatus tuli usealle kasvattajalle eri maissa melko samaan aikaan. Englannissa, Belgiassa ja Hollannissa alkoi uusien värien kehitystyö. Belgialaiset ja hollantilaiset yhdistivät ensin sorrelvärisiä abessinialaisia ja persialaisia keskenään ja vasta näiden jälkeläisen brittiläisen kanssa. Englantilaiset sen sijaan yhdistivät suoraan itämaisen brittiläisen kanssa. Nyt on vaikea sanoa, kumpi ratkaisumalleista oli oikeampi. Erilaiset ratkaisut olivat molemmat erittäin hyödyllisiä antaessaan laajapohjaisen materiaalin kasvatustyölle tulevaisuudessa.

Kanelissa/cinnamonissa on vaaleampi ja lämpimämpi sävy kuin suklaassa. Värin muodostaa geeni b’-brown light, joka aiheuttaa melaniinin hapantumisen. Sen vuoksi nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaiset pennulla ja muuttuvat aikuisella vähän tummemmiksi. Aikuisen kissan turkki on kauniin punaruskea, jossa on vaaleampi aluskarva. Vaaleampi aluskarva ei ole virhe kanelilla/cinnamonilla, kuten esimerkiksi olisi suklaalla ja klassisella sinisellä. Fawn on vaalea beige, jolla myös nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaisia.

Kaikkien nykyisten kaneli/cinnamon brittien taustalla on kolme päälinjaa, joista kaksi on Keski-Euroopan kissaloista Olly's Nest ja Diaspora sekä kolmas englantilaisesta kissalasta Catbalu. Yhä useammat kasvattajat ympäri maailmaa jatkavat nyt näiden uranuurtajien työtä uusien upeiden värien parissa.

 

fancy.jpg

                                                                           Treselle's Cherry Cake
img_0505.jpg

 

                                                                            Treselle's Ulrike von Toll

 

 Beige (BSH p / BLH p)

 Värit cinnamon (kaneli) ja fawn (beige) ovat uusia ja vielä harvinaisia brittiläisellä. Vuonna 1980 cinnamon oli hyväksytty vain itämaisella ja siamilaisella muutamassa itsenäisessä yhdistyksessä Hollannissa. Pari vuotta myöhemmin hyväksyttiin myös fawn cinnamonin diluutiovärinä. 

Fawn on vaalea beige, jolla nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaisia.

 

 img_2549.jpg

                                                                      Treselle's Ute von Huttenimg_8123.jpg

                                                                           Treselle's Radomir

 

 

 Punainen (BSH d/BLH d)


2o8a9106.jpg
                                                                   Treselle's Buckthorn Juice

 

 
img_4095.jpg

                                                                              Treselle's Michelangelo
Kilpikonna 

Kilpikonnavärityksessä kissan pigmentti on osittain mustaa ja osittain punaista (punaisen eri sävyissä). Usein luullaan, että kilpikonnat ovat kuviokissoja, mutta näin ei ole, sillä kilpikonnat ovat geneettisesti aina yksivärisiä. Osalla näkyy haamukuvioita, mutta "oikeasti" kuviolliset kilpikonnat (esim. kilpikonnatabbyt) ovat eri asia.

Kilpikonnavärisen kissan vanhemmista toisen on oltava punainen tai jokin kilpikonna (esim. kilpikonna, sini-, lila-, suklaa- tai kanelikilpikonna), esim. musta uros ja sininen naaras eivät voi saada kilpikonnaväristä jälkeläistä.

Kahta täysin samanväristä kilpikonnaa ei varmastikaan ole, joten kilpikonnat ovat ulkoisestikin aina ainutlaatuisia. Kasvatuksessa kilpikonnat ovat myös spesiaaleja. Jos kilpikonna kantaa suklaata & lilaa ja kanelia & beigeä on yksiväristen jälkeläisten värivaihtoehtoja käytettävästä uroksesta riippuen jopa 15 (eli kaikki hyväksytyt yksiväriset).

Silloin tällöin syntyy kilpikonnaväritteisiä uroksia. Yleensä niiden takana on geenivirhe, joten nämä urokset ovat yleensä steriilejä.


img_2614.jpg

                                               Treselle's Masterpiece & Treselle's Sparkling Rose, kanelikilpikonna

img_4054.jpg                                                                 Treselle's Madonna Sistina, suklaakilpikonnadsc_0880.jpg

                                                                     Treselle's Berry Swiss roll, kilpikonnaDSC_0237.jpg                                           Treselle's Aurora (sinikilpikonna) ja Treselle's Trivia (beigekilpikonna)


BLH3.jpg

MellowBear's Rhine Maiden Flosshilde (pitkäkarvainen lilakilpikonna)


Colourpoint eli  naamio

dsc_0141.jpg


                                                                      Treselle's Johnny English, lilanaamio
Bicolour

BLH.jpg

MellowBear's God of Light Wotan, musta bicolour
BLH2.jpg

MellowBear's Earth Goddess Erda, kilpikonna bicolour