Yleisimmät kysymykset / Vastaukset Treselle's kissala

(Sivu on työn alla) 

rakennusmies.png

Treselle's kissalaan syntyy noin 25 pentua vuosittain. Pentukyselyitä tulee huomattavasti enemmän, ja yleensä ihmisiä askarruttavat kysymykset ovat suunnilleen samoja. Keräsimme tälle sivulle vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Haluaisimme lemmikkitasoisen pennun, koska emme ole menossa näyttelyihin.

- Ensiksi, yhdelläkään pennullamme ei ole koskaan näyttelypakkoa. Näyttelyissä käyminen on vapaaehtoista, ja se on melko kallista. Sitä ei voi vaatia keneltäkään. Toiseksi, kuten sivuillamme on jo mainittu, lemmikkitasoisella pennulla on yleensä jokin kosmeettinen vika kuten hännänmutka tai napatyrä. Mikään kasvattaja ei toivo itselleen lemmikkitasoisia pentuja. Pentua jota ei käytetä kasvatuksessa, sanotaan lemmikkipennuksi. Eli lemmikkitasoiset pennut maksavat hieman vähemmän kuin näyttelytasoiset, koska hinnanalennus huomioi myös kulut, jotka uusi omistaja joutuu myöhemmin maksamaan eläinlääkärille (esimerkiksi napatyrän korjausleikkaus tai hampaiden poisto). Lemmikiksi hankittu pentu, jolla ei ole kosmeettista virhettä, maksaa näyttelytasoisen verran.

Koska kissallemme saa teettää pentuja?

-Tähän kysymykseen vastaus on hyvin yksinkertainen: ei ikinä. Suurin osa pennuistamme myydään lemmikiksi ilman kasvatusoikeutta. Pentujen teettämistä kutsutaan kasvatukseksi, ja vaikka se jäisikin yhteen pentueeseen, sinun tarvitsee silti käydä kasvattajakurssi ja hankkia Kissaliitolta kasvattajanimi. Tällöin tiedämme, että pentujen tekoon suhtaudutaan vastuullisesti. Pentujen teettäminen ei ole vain huvia, vaan myös suuri vastuu.  Jos haluaisit kokeilla kasvatusta, niin kirjoita omista suunnitelmistasi ennen kuin varaat pennun. Tuemme mielellämme uusia kasvattajia, ja valitsemme jalostukseen käytettävät yksilöt huolella. Muistathan että jalostukseen myytävän pennun hinta on huomattavasti korkeampi. Lemmikiksi hankittu pentu on steriloitava välittömästi.

Mitä eroa on tytöillä ja pojilla?

- Yleensä tytöt ovat itsepäisempiä kuin pojat. Britti-daamit ovat kodin kuningattaria, jotka odottavat huomiota palvelusväeltä :) Pojat ovat hieman yksinkertaisempia. Täytyy aina muistaa, että jokainen kissa on yksilö ja monien luonteenpiirteiden takana on meidän, ihmisten, vaikutus. Toinen ero tytöillä ja pojilla on totta kai koko. Pojat ovat yleensä paljon isompia.

Toivoisin sellaista paksuposkista sylikissaa. Tuleeko meidän pennusta sellainen?

 - Ihanat paksut posket kehittyvät leikkaamattomille uroksille. Kastroinnin jälkeen paksuja poskia ei enää ole. Naaraskissoille taas muodostuu usein steriloinnin jälkeen mukavan pyöreät kasvot. Sylissä viihtyy harva brittiläinen. Syynä on mahdollisesti paksu turkki, joka lämmittää liikaa tai jokin muu, mutta lempi paikka on yleensä omistajan vieressä. Toki tässäkin löytyy joskus yksilöitä, jotka ovat mielellään sylissä. Ei kannata pakottaa kissaa olemaan sylissa. Väkisin sylissä pitäminen aiheuttaa ärtymystä. Kissa oppii nopeasti välttelemään sinua, jos aiheutat sille epämukavuutta.

Meillä on jo yksi kissa ja haluamme sille kaverin. Mikä sukupuoli olisi parempi ja tulevatko ne toimeen?

 - Jos kyseessä on jo steriloitu kissa, niin silloin ei ole paljon väliä minkä sukupuolinen kaveri sille tulee. Ei voi taata että heistä tulee parhaat kaverit, mutta ihan varmasti tulevat toimeen. Jos kissa ei ole steriloitu, niin emme myy vastakkaisen sukupuolen pentua välttääksemme vahinkoastutusta. On myös hyvä ajatus ottaa samaan aikaan kaksi pentua, mutta silloinkin myymme vain saman sukupuolen pentuja.

Koska pennun saa steriloida?

- Kastroinnilla on erilaisia vaihtoehtoja. Varhaiskastrointi, jolloin pentu steriloidaan noin kolmen kuukauden ikäisenä, jakaa kasvattajien ja eläinlääkäreiden mielipiteet. Monet leikkauttavat pennut noin puolivuotiana, ennen hormonitoiminnan alkamista. Isona rotuna brittiläiset kehittyvät hitaasti. Yleensä he tulevat sukukypsäksi vasta 10-14 kk ikäisenä. Hidas kehitys näkyy myös ulkonäössä. Erityisesti pojat näyttävät hieman venyneeltä joka suuntaan ja usein pää näyttää pieneltä vartalon suhteen. Liian nuorena leikatun uroksen mitat säilyvät loppuelämän. Jos uros saa kehittyä ainakin vuoden, niin ulkonäkö on sopusuhtaisempi. Usein silloin kuitenkin alkaa jo mouruaminen ja joskus merkkailu. Pidämme siis tärkeänä kertoa ostajalle näistä vaihtoehdoista ja annamme tehdä sopivan päätöksen itse.