Mitä pentu tarvitsee?

Tällä sivulla on lista kaikista kissalle välttämättömistä hankinnoista sekä omia hyödyllisiä vinkkejäni näihin tavaroihin liittyen.

Kun ensimmäinen kissa on tulossa kotiin, tiedustellaan yleensä, mitä tulisi ostaa. Vuosien varrella on kerääntynyt erilaisia ajatuksia kissojen tarvikkeisiin liittyen. Päätin siis tehdä erillisen sivun, jossa tarpeelliset tarvikkeet on lueteltu.

1. WC

Jos otetaan huomioon, että brittikissat (erityisesti urokset) ovat isokokoisia, suosittelen myös ostamaan isokokoisia vessoja. Itse käytämme kotona niin avonaisia laatikoita kuin myös umpimallejakin.

Osa uroksista ja myös jotkut naaraat onnistuvat pissaamaan hyvin korkealle, sivu7.jpg

jolloin huomasimme osassa wc-malleista olevan niin matala takareuna,

että virtsa valuu pohjan ja yläosan saumasta ulkopuolelle.

Tämäntyyppisiä vessoja emme suosittele

sivu1.jpg

Tälläisiä korkeatakareunaisia vessoja suosittelen

niin brittinaaraille kuin -uroksillekin. Aluksi vessan luukkuoven voi ottaa pois, jotta pentu pääsee helpommin sisälle.

Kissoillamme on käytössä EverClean -mikrohiekkaa, joka:

•Sitoo hajun erinomaisesti.

•Pöylyää mahdollisimman vähän, joten ärsyttää laatikon käyttäjiä (kissoja ja siivoajia) mahdollisimman vähän.


2. Kuljetuskoppa

Kuljetuskoppa on ehdottomasti oltava mukana jo pentua hakiessa ja jatkossakin turvallisen matkustamisen perustana -aivan kuten turvavyö. Nykyään löytyy paljon erimallisia kuljetuslaukkuja ja -koppia. Kuljetuskopan materiaalit ja ulkonäkö ovat makuasia, mutta muovinen perusboxi on helpoin pestä ja desinfioida.

3. Raapimispuu

Kiipeilyteline/raapimispuu on hyvin tärkeä kissalle. Brittiläisen muodon ja painon huomioonottaen suosittelen hankkimaan tukevia ja keskikokoisia (n. 160 cm), ei sellaista mallia joka ylettyy kattoon asti. Valitessa puuta tarvitsee huomioida se, että puussa pitäisi olla mukavia makuutasoja. Lattiatasolla olevia koppia kannattaa välttää, koska pentu sekoittaa ne helposti WC-kopan kanssa.

sivu14.jpgsivu16.jpg

sivu15.jpg

Laadukkaat käsintehdyt kasvattajan suosittelemat kiipeilytelineet Latviasta.

banner_cat_house.jpg

4. Lelut

Aivan ensimmäiseksi on pakko sanoa, että leluja ei voi olla liikaa :) Meidän pentumme on pienestä asti opetettu leikkimään leluilla, ei raapimaan ihmisten käsiä. Samaa käytäntöä olisi hyvä jatkaa myös uudessa kodissa, käsi on tarkoitettu silittämiseen, ei leikkimiseen. Saadaksesi pennun metsästysvietin käytäntöön, kannattaa sille hankkia esim. minttuhiiriä ja huiskuja. Jos pentu jää usein yksin kotiin, pentu voi keksiä itselleen omaa (vaarallistakin!) tekemistä, joten sille kannattaa hankkia aktivointileluja joiden kanssa leikkiessä sen aikaa kuluu. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei lelujen aina tarvitse olla niitä kalliimpia, vaan jopa aktivointileluja voi tehdä itse ja juuri itsetehdyt lelut voivat olla niitä parhaimpia :) Esim. tyhjä pahvilaatikko, johon on leikattu reikiä voi olla hyvin kiinnostava niin pennuille kuin aikuisillekin.

dsc_0018.jpgsivu12.jpg

sivu13.jpg

sivu11.jpgItse tehty minttutyyny

Tarvitset: vahvaa puuvillakangasta, paksua narua ja suuria puuhelmiä

Ohjeet: Leikkaa kaksi samankokoista neliötä kankaasta ja kaksi narunpätkää. Aseta naru osittain toisen kangasneliön sisälle ja pistä toinen kangaspala päälle. Ompele kiinni, mutta jätä pieni täyttöaukko johonkin reunaan. Täytä vanulla jossa on ripaus kissanminttua. Ompele aukko umpeen. Pujota puuhelmet naruihin ja tee narun päihin solmut.

5. Ruoka ja ruokakuppi

Ruokimme omia kissojamme monipuolisesti. Ne saavat usean kerran päivässä märkäruokaa, ja koko ajan on tarjolla kuivamuonaa ja raikasta vettä.

Vesikupin tulisi olla tarpeeksi suurikokoinen, vaikka vesi pitääkin vaihtaa päivittäin. Suosittelemme keraamisia ruoka- ja juomakuppeja, ne eivät aiheuta allergioita ja ne on helppo pestä.

6. Turkin hoito

Lyhytkarvaisen britin turkinhoito on aika helppoa, mutta täytyy todeta, että karvanlähdön hetkellä karvaa irtoaa tosi paljon. Päivittäiseen hoitoon kannattaa sisällyttää turkin kampaaminen. Siihen sopii ihan tavallinen kampa.

_kampa.jpg
Kerran tai kaksi kuukaudessa turkki kannattaa harjata Furminaattori-tyyppisellä harjalla, se auttaa irrottamaan irtokarvat turvallisesti. Muistakaa vain välttää hännän karvoja, ”furminoidun” hännän palautuminen normaalikuntoon kestää tosi kauan. Silloin kun kissalla alkaa karvanvaihto (ensimmäinen kunnon vaihto on noin vuoden iässä), niin ”furminointia” voi tehdä useammin, noin kaksi kertaa viikossa.

_furm.jpg
furm1.jpg

Lisäksi voi käyttää turkinhoitohanskoja.

Pesu myös helpottaa ja nopeuttaa karvanvaihtoaikaa. Esimerkiksi
B6-vitamiinia sisältävää shampoo virkistää ja hoitaa tehokkaasti kissan
turkkia.

kinnas.jpg

Pitkäkarvaisen britin turkinhoito on myös helppoa, mutta vaatii omistajalta säännöllisyyttä. Päivittäinen kampaaminen pitää turkin takuttomana. Pesu on välttämätön osa pitkäkarvaisen britin hoitoa vaikka et kävisikään näyttelyissä. Oikeilla aineilla pesu antaa turkille kauniin ulkonäön ja estää takkujen muodostumista. Pesutulos on hyvin pitkäkestoinen ja riittää muutamaksi kuukaudeksi. Pentupakettiin kuuluu pitkäkarvabritin turkinhoito-ohje ja asiat käydään myös huolellisesti läpi ennen pennun luovutusta.

Muistakaa leikata kissan kynnet ennen pesua!

Kissa täytyy pestä lämpimällä vedellä. Shampoon voi valmiiksi laimentaa spray-pulloon, jolloin se on helpompi laittaa turkkiin. Shampoon vaikutusaika on yleensä noin 5-10 minuuttia. Huuhtelu on hyvin tärkeää, shampoo pitää huolellisesti pestä pois turkista. Pesun ja huuhtelun jälkeen kissa kuivataan pyyhkeellä pyyhekuivaksi ja turkki föönataan kuivaksi. Kuivumista tehostaa karvojen kampaaminen pystyyn.

Jotkut urokset kärsivät ”rasvahännästä”, eli karvat selässä ja hännässä näyttävät hyvin rasvaiselta. Tälloin rasva kannattaa poistaa ennen pesua esim. GOOP-tahnalla.

Brittien valmistaminen näyttelyä varten on erilaista ja riippuu turkin laadusta ja väristä. Näyttelyyn valmistautuminen eli ”grooming” sisältää monta askelta sekä eri pesuaineita ja vaatii harjoittelua. Lopputulos yllättää positiivisesti ja tuo hyviä näyttelytuloksia. Tähän saa ohjeita kunkin pennun osalta yksilöllisesti.On myös erilaisia lisäravinteita, jotka auttavat pitämään turkin hyvässä kunnossa.Biotiini, sinkki ja Omega-3 ja -6 ovat tärkeitä turkin hyvinvoinnille. Näitä lisäravinteita sisältäviä tuotteita löytyy niin suomalaisina kuin ulkomaalaisinakin tuotteina. Esimerkiksi apteekista ja lemmikkieläinkaupoista löytyvät seuraavat tuotteet:

Aptus Biorion

Aptus Eforion öljy

Nutrolin Kissa

Biotin Forte kissoille

Gimpet Beauty Paste

Gimpet Cheese Paste with Biotine


.