ajankohtaista

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:379433 kpl

Cinnamon & fawn

Teksti: Mila Koskinen

Kuvat: Tessa & Mila Koskinen

 Värit cinnamon (kaneli) ja fawn (beige) ovat erittäin uusia ja todella harvinaisia brittiläisellä. Vuonna 1980 cinnamon oli hyväksytty vain Itämaisella ja Siamilaisella muutamassa itsenäisessä yhdistyksessä Hollannissa. Pari vuotta myöhemmin hyväksyttiin myös fawn cinnamonin diluutiovärinä. FIFe hyväksyi nämä värit Itämaisella 1991 ja Siamilaisella vasta vuonna 2004. Toukokuussa 2011 FIFe General Assembly hyväksyi nämä upeat värit yksimielisesti Brittiläiselle lyhytkarvalle.

 90-luvun puolivälissä alkoivat ensimmäiset kokeilut cinnamon ja fawn värien saamiseksi Brittiläiselle. Onneksi ajatus tuli usealle kasvattajalle eri maissa melko samaan aikaan. Englannissa, Belgiassa ja Hollannissa alkoi uusien värien kehitystyö. Belgialaiset ja Hollantilaiset yhdistivät ensin sorrelvärisiä Abessinialaisia ja Persialaisia keskenään ja vasta näiden jälkeläisen Brittiläisen kanssa. Englantilaiset sensijaan yhdistivät suoraan Itämaisen Brittiläisen kanssa. Nyt on vaikea sanoa, kumpi ratkaisumalleista oli oikeampi. Erilaiset ratkaisut olivat molemmat erittäin hyödyllisiä antaessaan laajapohjaisen materiaalin kasvatustyölle tulevaisuudessa.

 Cinnamonissa on vaaleampi ja lämpimämpi sävy, kuin suklaassa. Värin muodostaa geeni b’-brown light, joka aiheuttaa melaniinin hapantumisen. Sen vuoksi nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaiset pennulla ja muuttuvat aikuisella vähän tummemmiksi. Aikuisen kissan turkki on kauniin punaruskea, jossa on vaaleampi aluskarva. Vaaleampi aluskarva ei ole virhe cinnamonilla, kuten esimerkiksi olisi suklaalla ja klassisella sinisellä. Fawn on vaalea beige, jolla myös nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaisia.

 kaneli                                                                                                    suklaa  

dsc_0203.jpgdsc_0258.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

beige                                                                                                 lila

 dsc_0122.jpg                dsc_0138.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikkien nykyisten cinnamonien taustalla on kolme päälinjaa, joista kaksi on Keski-Euroopan kissaloista Olly´s Nest ja Diaspora sekä kolmas Englantilaisesta kissalasta Catbalu. Yhä useammat kasvattajat ympäri maailmaa jatkavat nyt näiden uranuurtajien työtä uusien upeiden värien parissa.

 

Meidän kissalassa kanelin ja beigevärisen brittiläisen kasvatus alkoi heti, kun FIFe hyväksyi nämä ihanat värit. Kasvatuspohja on aika vahva, kun molemmat siitosuroksemme, GIC Belten's Don Sebastian ja S*Knallåsen's Qing of Dukat, todettiin kaneligeenin kantajiksi. Kollien sukutaulut ovat hyvin erilaisia, joten ne antavat meille loistavaa materiaalia.

Syksyllä 2011 kissalaan saapui Virosta uusi kanelikantajauros Absolut De Antesto, ja Saksasta kanelikilpikonna värinen naaras Milka of Citylake.  Milkan sukutaulussa on iso sukusiitosprosentti ja Keski-Eurooppalaiset linjat, joten päätimme yhdistää sen Kingin kanssa, jonka linjat on Englantilaiset. Sen lisäksi Kingin ominaisuudet; erittäin vahva luusto ja erinomainen karvanlaatu, olivat  meidän mielestä sopivat korjaamaan Milkan heikkouksia. Lopputulos oli loistava: kesäkuussa 2012 Milka sai ensimmäisen pentueensa, jossa oli seitsemän ihanaa pentua - kolme suklaata, kaksi punaista, yksi suklaakilpikonna ja odotettu ensimmäinen suomalainen kanelikilpikonna.

dsc_0046.jpg

Pieni Candy Boo (Treselle's Masterpiece, BRI q) sai heti ensimmäisessä näyttelyssä kehut tuomarilta vahvasta luustosta, erinomaisesta profiilista ja upeasta väristä. Tyttö kehittyy ja kaunistuu päivä päivältä.

dsc_00701.jpgimg_4115.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc_0021.jpg

  

Kesällä 2012 kissalaan saapui myös toinen tuonti naaras, tällä kertaa Venäjältä, meidän pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta, kissalasta Beltene.

Ihana Belten's Sofina on loistava tulos osaavasta kanelikasvatustyöstä Venäjällä.

img_4469.jpgsofa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouluihmeeksi voisi kutsua meidän ensimmäisen beigevärisen pennun syntymää. 27.12.2012 meidän oma kasvatti Hjördis (Treselle's Hjördis Soliga) sai neljä suloista pentua Remun (Absolut De Antesto) kanssa. Pentujen kuivuttua huomasin, että kahden "lilavärisen" pennun turkit olivat erivärisiä, toisen turkki oli aika kellertävä. Hjördiksen isä Sebastian (Belten's Don Sebastian) on kaneligeenin kantaja, mutta Hjördistä ei ollut testattu. img_2164.jpg

Myöhemmin epäilykseni vahvistuivat; toinen pennuista olisikin beigevärinen, eli  ensimmäinen Suomessa syntynyt fawnbritti.

dsc_0062.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Poika (Treselle's Radomir, BRIp) 

 

Olimme niin tyytyväisiä Milkan ensimmäiseen pentueeseen, että päätimme toistaa sen yhdistelmän. Ainoana "pikku" ongelmana oli puuttuva EX näyttelytulos Milkalla. Onneksi tuomarilla löytyi sen verran ymmärrystä, esittäessämme todisteena meidän pikku Candy Boon, että saimme puuttuvan EX tuloksen ja astutimme Milkan taas Kingillä. S-pentue syntyi 2.2.2012. Synnytys oli taas aika raskas Milkalle, joten teimme päätöksen, että se jäi viimeiseksi hänelle. Tällä kertaa Milka ilahdutti meitä sekä kanelikilpparilla, että ihanalla kanelitytöllä. Niiden lisäksi saimme kolme suloista suklaavauvaa. Molemmat kanelitytöt jäävät kasvatukseen. Milkan perintö jää, vaikka hän itse pääsee viettämään ansaittuja "eläkepäiviä".

milka.jpg

Näin tuli alku suomalaisille kaneli ja beigevärisille brittiläisille. Olemme kiitollisia muille kasvattajille, että saimme käyttää heidän kasvattejaan meidän kasvatustyössä.