Kissapennun hinta

Useasti herää kysymys, miksi pentu maksaa niin paljon? Saanko alennusta? Voinko maksaa vain 100€, kun meillä on hyvä koti tarjolla?  

Viimeiseen kysymyksen voin heti vastata, että ei, et saa. Kukaan ei mene kauppaan pyytämään kympillä telkkaria lupaamalla sille mukavan olohuoneen.

Hintojen tinkkaamista pidän epäkohteliaana kasvattajaa kohtaan. Eli kasvattajana hinnoittelemme pentuja yksilöllisesti ja siinä huomioidaan kaikki tarvittava.

Ensimmäiseen kysymykseen on vaikea vastata lyhyesti.

- Jokaisen kasvattajan kasvatus alkaa jalostuskissojen ostamisesta. Jalostuskissat maksavat enemmän kuin lemmikkikissat, ja jos hakusessa on harvinainen väri, niin hinta voi olla tuplasti korkeampi. Useasti kasvatuskissat ostetaan ulkomailta, saadaksemme riittävän laajan geenipohjan maahamme. Niiden tuonti voi maksaa suurinpiirtein saman verran kuin kissan ostohinta. Kun jalostukseen tarkoitettu pentu on ostettu, hän saa kasvaa vielä noin vuoden. Sen aikana hän syö, käy terveystarkastuksessa el.lääkärillä ja näyttelyssä. Kasvattajalla ei ole takuuta siitä, että ostettua kissaa voi oikeasti käyttää aikuisena kasvatukseen. Joskus sattuu niin, että kissalla ilmenee joku vika tai sairaus, jolloin kissa poistetaan jalostusohjelmasta ja kasvattaja aloittaa alusta. Eli jo ennen pentujen saamista kasvattajalla on suuret menot.

-Jos kaikki menee hyvin, ja kasvattajan mielestä kissa sopii kasvatukseen, niin naaraalle etsitään sopivaa urosta, joka voi asua monien satojen kilometrien päässä kissalasta. Matkamenojen lisäksi uroksen "työ" maksaa muutaman sadan euron, isossa pentueessa jopa 700-800€.

-Jos astutus onnistuu ensimmäisellä kerralla, niin noin 66 vuorokauden kuluessa kissalaan odotetaan iloista tapahtumaa. Jokainen kasvattaja toivoo että synnytys menisi hyvin, luonnollisin keinoin. Pahimmassa tapauksessa keisarinleikkaukset maksavat 200-700€, sen lisäksi jatkohoito voi olla hyvin työläs, jos esimerkiksi kasvattaja joutuu ruokimaan pentuja keinoruokinalla. 

-Pennut ovat syntyneet. Ne asuvat kasvattajan luona vähintään 12 viikkoa. Sen aikana kasvattaja on työllistetty 24/7. Kolmeviikkoiset pennut aloittavat jo kiinteän ruuan syömisen. Heidät ruokitaan viisi kertaa päivässä. Mitä isompia heistä kasvaa, sitä enemmän ruokaa he syövät. Ja mitä enemmän he syövät, sitä enemmän he kakkaavat ja pissaavat, eli ruokakulujen lisäksi on ostettava myös kissanhiekka.

-Pennut rekisteröidään, madotetaan muutamaan kertaan, rokotetaan ja sirutetaan. Yhdelle pennulle nuo perusmenot ovat noin 170€ arvoisia. 

Laitan nuo luvut sellaiseen helppoon laskuun, eli menot 5 pennun pentueelle:

1800€ naaraan ostohinta, tuontikulut ja rekisteröinti

600€/vuosi naaraan pito

700€ el.lääkärikulut / terveystutkimukset

700€ astutusmaksu urokselle ja matkakulut

850€ pentujen perusmenot

500€ pentujen ruoka ja hiekka

-----------------------------------

Eli naaran ensimmäinen pentue maksaa kasvattajalle noin 5150€, jos naaras synnyttää itse, ilman el.lääkärin apua. 

Jokaisen pennun arvo on noin 1030€. Tässä ei ole huomiotu lainkaan kasvattajan työtä, eli vain rahalliset menot.

Onko oikeasti reilua pyytää kasvattajalta alennusta tai pentua hinnalla 100€?